воскресенье, 28 августа 2022 г.

Секрети якісного LSI-копірайтингу: чому важливі синоніми?

 


Щоб краще розібратися у цій тематиці, пропоную почати з невеликого теоретичного екскурсу. Отже, що таке LSI? Даний термін напевно знайомий кожному копірайтеру та SEO-фахівцеві. Але не всі розуміють справжнє значення цього поняття, а головне – навіщо його взагалі використовувати. Отримавши ТЗ, автори просто включають зазначені слова в текст, не надаючи цьому особливого сенсу. Але насправді LSI вкрай важливі у копірайтингу.

Сам термін LSI або latent semantic indexing перекладається як «приховане семантичне індексування». Навіть із цього словосполучення вже можна зрозуміти, що фрази ЛСІ необхідні для того, щоб Google зміг швидко індексувати потрібну сторінку, а в ідеалі – щоб система вивела її в топ. Але це не єдине значення. Про ще один факт ви зможете прочитати трохи нижче. А зараз варто розібратися, які види LSI існують і як правильно їх застосовувати.


Основні типи LSI

Усі фразу ЛСІ, що застосовуються в SEO-копірайтингу, можна поділити на два варіанти:

  1. Синоніми – sLSI. Це слова, синонімічні до основного ключа. Наприклад, якщо головний ключ у тексті – це «купити автомобіль», серед синонімів можуть зустрічатися слова «машина», «транспортний засіб», «замовити», «придбати» тощо.
  2. Релевантні – rLSI. Це слова і фрази, які оптимально підходять до головного ключа чи описують його. У прикладі з ключем «купити автомобіль» можна використовувати такі варіанти – «пробіг», «швидкість розгону», «витрата палива», «двигун», «кліренс» та ін. Також до rLSI можна віднести слова «недорого», «від виробника», «з гарантією якості» і т. п.

Чим частіше у тексті зустрічатимуться ЛСІ обох варіантів, тим більше шансів на те, що сторінка вийде у топ.

Очевидно, що не всі слова і фрази в тексті будуть релевантними. Проте текстових фрагментів, які не відповідають тематиці, необхідно намагатися уникати. Тут можна навести такий приклад:

  • У текстах про автомобілі часто можна побачити фрази такого типу – «кататися з вітерцем», «колір вечірнього неба», «не чути жодних зайвих шумів та звуків» тощо. Вони, безперечно, прикрашають текст, проте безпосередньо з темою не пов’язані. Через їхню наявність релевантність всього тексту падає, а шанси на його виведення в топ знижуються.

Оптимальним для комерційних текстів буде такий варіант – використання ключів у Title та Description, застосування мінімальної кількості ключових фраз по тексту з доповненням їх великою кількістю LSI різного типу.

Для чого використовувати LSI?

Частину інформації про ЛСІ ви вже встигли прочитати, а тепер настав час розповісти про найголовніше. Завдяки використанню синонімів та інших релевантних фраз у тексті системі Google буде простіше розпізнати справжню тематику сторінки. В результаті пошуковик починає видавати її не тільки при введенні ключового запиту, але й кожного разу, коли користувач шукає відповідний продукт або вводить інші слова. Простіше розібратися з цим, подивившись на приклад.

  • Допустимо, на сторінці інтернет-магазину представлений металевий електрочайник. І саме це словосполучення є основним ключем. Однак при написанні опису товару копірайтер використовував синоніми та релевантні слова – «електричний чайник із металу», «чайник із сталі», «чайник електро», «чайник із нержавіючої сталі», «чайник 1000 Вт», «чайник з підставкою», «сірий електричний чайник» та ін. Також обов’язково він включив у текст слова «купити», «замовити», «з доставкою», «по Україні (або в окремих містах)» тощо. Завдяки цьому сторінка почала потрапляти у видачу незалежно від того, в якій саме формі користувач ввів запит – наприклад, «чайник електричний в Україні», «купити чайник зі сталі» тощо. Як результат, продажі даного конкретного чайника зросли.


Не варто забувати і про таку ситуацію, коли головний ключ може бути інтерпретований по-різному. Наприклад, у магазині продається дитячий іграшковий замок для принцеси Барбі, а ключ звучить як «купити замок». При цьому в якості ЛСІ використані слова «іграшка», «з пластмаси», «на 2 поверхи», «для Барбі», «з дверима, що відкриваються, і вікнами» та ін. 

Завдяки наявності таких фраз Google починає розуміти, що йдеться дійсно про іграшковий замок, а не про аксесуар для замикання дверей. За підсумком сторінка видається тим користувачам, які хочуть придбати іграшку, а не дверний замок. Це знижує кількість відвідувачів, які проводять на сайті менше, ніж 10 секунд, якісно відфільтровує цільову аудиторію. Все більше користувачів переходить до магазину та виконує цільову дію – а це і є головним завданням професійного копірайтингу.

Як правильно додавати ЛСІ до тексту?

Напевно кожен копірайтер, який бажає покращити якість своїх текстів, вже встиг поставити запитання – а як правильно підібрати і використовувати LSI? Насправді якихось складних алгоритмів тут не передбачено. Можна скористатися кількома простими порадами:

  1. Намагатися якнайширше розкрити тему, використовуючи достатню кількість епітетів, що описують продукт. Треба назвати всі характеристики, описати зовнішній вигляд та корисні властивості.
  2. Використовувати у тексті супутні фрази з видачі у пошуковій системі. Для цього можна просто ввести ключ у рядок пошуку, прокрутити сторінку вниз і звернути увагу на список під назвою «Пов’язані пошукові запити».
  3. Застосувати спеціальні генератори, які автоматично підбирають хвости до ключів, а також LSI.


Загалом можна скористатися і однією універсальною рекомендацією – писати текст без відхилення від основної теми, робити його читабельним та цікавим, не використовувати воду та велику кількість вставних слів, намагатися вставляти замість ключів різні синоніми. Якщо текст виявиться справді якісним, то він не лише видаватиметься в топі завдяки ЛСІ – на це також сприятливо вплине кількість відвідувань та цільових дій, яка обов’язково збільшиться. Крім того, сам сайт отримає високий рівень довіри від користувачів, а отже – його ефективність та прибутковість зростуть.

Тепер абсолютно очевидним стало те, що нехтувати вимогою використовувати максимально можливу кількість LSI не варто. Це не простий пункт у ТЗ, а вже готова рекомендація, як зробити майбутній текст справді якісним та таким, що продає.


Author: Anna Marchenko


https://bit.ly/3Kq4w6G






Комментариев нет:

Отправить комментарий